Az utóbbi fél év talán egyik legjobb filmje.

{loadposition content_adsensecontent}

Nagyon izgalmas, jól megírt krimi, úgyhogy a történetről hiba is lenne bármit elárulni, a legjobb úgy beülni erre a mozira, ha semmit nem tudunk a cselekményről.

A dán rendezőnek, Niels Arden Oplernek ez az első nemzetközi nagyközönség előtt komoly marketinggel bemutatott filmje, bár egy korábbi filmjével már berlini filmfesztivál díjas volt. Az 50 éves svéd Michael Nyqvist remekül alakítja a férfi főszerepelőt, a gyönyörű Naomi Rapace, pedig autentikusan játssza az „agyonvarrt” és piercingelt lányt, ami nem véletlen, ugyanis fiatalkorában punk volt.

A film forgatókönyvét a svéd Stieg Larsson 1.5 millió példányban eladott bestselleréből írta két fiatal dán forgatókönyvíró, és remekre sikeredett. Az operatőri munka is kiváló, gyönyörűek a borús képek, Skandináviát egészen új szemszögből láttatják.

Végre egy krimi, ahol nem a túl sűrű snittváltásokkal, túlpörgetett irreális cselekménnyel és idegesítő hangeffektekkel próbálják a fe­szültséget növelni, hanem maga a cselekmény olyan izgalmas, hogy leköt. Így a 152 perc úgy múlik el, mintha másfél óra lenne. A történetvezetés viszonylagos lassúsága egyértelműen pozitívuma a filmnek, szükség volt már egy ilyenre a mostani krimik közhelyes és egy kaptafára épült formai kelléktára után.

Az utóbbi időszak hollywoodi filmtermése tele van nagyon gyenge forgató­könyvekkel (hiába kiváló az ope­ratőri, színészi munka, vagy a speciális effekt), ami lehet, hogy annak köszönhető, hogy amikor a mostani filmek születtek, akkoriban sztrájkoltak az amerikai forgatókönyvírók.

Eddig minden ismerősömnek tetszett a film, az IMDB 10-ből 9 pontot adott rá, úgyhogy nyu­god­tan ajánlom bárkinek, aki sze­reti a jó krimit.


dán-svéd-német krimi, 152 perc

поля Павленкоскречьknowhow order trackingway bestноутбуки обзоры тестыislam kazanbest free sex dating app