Immáron negyedik évadához érkezett Amerikában a Mad Men (Reklámőrültek) tévésorozat…

Amanapság „legjobb drámasorozat” – ként emlegetett televíziós produkció idén is nagyszámú jelöléssel büszkélkedhet az éves díjátadókon. A rajongók pedig türelmetlenül azon töprengenek, hogy vajon most mi fog történni a kedvenc reklámosaikkal?

{loadposition content_adsensecontent}

A kérdés hallatán a sorozat agya, Matthew Weiner inkább csak sejtelmesen mosolyog, és mindössze annyit árul el, hogy „a szereplők mindegyike szembekerül egy-egy korábbi döntése következményeivel.” Ahelyett, hogy különböző fórumokon kutatva igyekeznénk mi is hozzájutni pár információmorzsához, inkább próbáljuk meg használni a fejünket, és végiggondolni, hogy ez mit is jelenthet. Elvégre, ez egy igényes embereknek írt sorozat, nem?

Először is, a negyedik évadra a sorozatok nagy részét eléri a kifulladás veszélye. Muszáj alapjaiban változtatni az egész helyzeten, különben leül az egész sorozat. Itt is ez történik: Don Draper, Roger Sterling, Bert Cooper, és Lane Pryce, hátat fordítva az angol tulajdonosoknak új reklámcéget alapítottak, ahová magukkal vitték Peggyt, Pete-et, Harryt, és (hál’ Istennek) az elbűvölő Joant is. Ezzel Don számára ismét új élet kezdődik. Miközben partnerré vált az új cégben, a házassága tönkrement: a felesége, Betty elhagyta őt egy képviselőért, mivel már nem tűrte tovább a mellőzöttséget, és a titkolódzást (vagy nevezzük őket egyszerűen hazugságoknak?). Most pedig, hogy Don ismét egyedülálló lett, a nézők egy része, kíváncsian várja, vajon milyen nőkkel fog összejönni a főszereplőnk?

Roger, aki korábban elhagyta a feleségét egy fiatal titkárnőért, Jane-ért, a harmadik évad végére nem tűnt igazán boldognak az iszákos és ostobácska nő mellett. Pete Campbell eddig mindig csak az elismerésre vágyott. Most végre ő az elsőszámú account, de kérdés, vajon képes-e együtt maradni Trudyval, akit nem szeret igazán, annak ellenére, hogy a felesége egy okos, és odaadó nő. A másik népszerű karrierista, Peggy Olson Don elsőszámú szövegírójává lépett elő a harmadik évad befejező részében, és kíváncsian várjuk, vajon tovább folytatódik-e a viszonya Duck-kal? Ne feledkezzünk meg azért Don családjáról sem: Bettyről eddig is tudtuk, hogy nem jó anya, ezért most az is kérdés, hogy fog megbirkózni ezzel a feladattal? A mostani élettársa, Henry Francis mellett már vélhetőleg nem kell annyira a háttérbe húzódnia.

Hogyan tudja feledtetni az apjuk hiányát Sallyvel és Bobbyval? És, ha már válásnál tartunk, izgalmas kérdés, hogy mennyire életképes a továbbiakban Joan házassága? Már réges-rég lehullt számára az álarc a korábban álmodott orvos férjről, helyette ott maradt egy önző bunkó, aki még sebésznek sem volt túl jó. Ezalatt pedig zajlanak tovább a „hatvanas évek”. Kennedy halott, a polgárjogi mozgalom is sikeres, a nők pozíciója egyre jobb. Mi jöhet még? A vietnámi háború? A liberalizmus előretörése?

A Mad Men azért izgalmas sorozat, mert bár a nézők (és itt nem csak az amerikaiakra gondolok) nem tudják, hogy mi fog történni az egyes szereplőkkel, ismerik a kort, amiben a sorozat játszódik. A Mad Men nem arra törekszik, hogy meg­szé­pítse a múltat, hanem hogy hiteles, és sokak számára ismerős jelmezekben és mili­őben megmutassa: az akkor élő emberek sem voltak szentek. Ezzel furcsa tükröt tart a mostani világunknak, hiszen a folyamatos összehasonlítgatás óhatatlan. Elvég­re a mai reklámosok egyik feladata, hogy leszoktassanak minket a cigarettáról…


Amennyiben érdekelnek a sorozat korábbi részei, itt hosszabb leírást is találhatsz róluk: hogyvolt.blog.hu tag: reklámőrültek

Президент Федерации футболараскрутка сайтовЛечение онкологии крови в Германиимодные телефонылобановский александр биографияapple ноутбукимакияж деловой