Beteljesült fenntarthatóság budapesten „itt váltottam valóra az álmaim”.

Giovanni Scavelli épp egy asztalt törölget, amikor a délutáni kánikulától átforrósodva megér-kezem az 50Bar nevű ökokávézó, – étterem hűs teraszára. A világjáró Giovanni Európa számos lehetősége közül épp Budapestet választotta, hogy régi álmát valóra váltsa. Amint leülünk a kristályasztalok egyikénél, lelkesen kezd mesélni a kávézóról.

{loadposition content_adsensecontent}

MÉG NEM HALLOTTAM ERRŐL A HELYRŐL
Nem csaptunk neki nagy reklámot, mert nem akartuk, hogy tömeg legyen. Félő, hogy a sok ember nagy terhelést jelentene a védett környezetre.

Ez a helyszín kiemelt figyelmet élvez a szomszédos Molnár János barlang miatt, mely a világ legnagyobb hévize barlangja, és az UNESCO világörökség címre is esélyes. Itt mellettünk van a bejárata ennek a legalább 6 kilométernyi víz alatti labirintusnak. Szóval különösen fontos itt a bioszféra megőrzése, és mi is ehhez szeretnénk alkalmazkodni.

Nagyon figyelünk a környezettudatosságra. A székek újrahasznosított műanyagból készültek, felettük energiatakarékos led-lámpák világítanak. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és minden papírunk újrahasznosított. Magunk termesztjük a fűzereinket is. Az a célunk, hogy a hely semmilyen terhelést ne jelentsen a környezetre.

KONCEPCIÓ VOLT, HOGY ILYEN HELYET AKARTOK CSINÁLNI, VAGY A KÖRNYEZETHEZ KELLETT ALKALMAZKODNOTOK?
Mind a kettő. Nekem régi tervem volt, hogy egy maximálisan környezettudatos kávézót csináljak, itt pedig nem is kaptuk volna meg az engedélyt, ha nem tartjuk tiszteletben a hely adottságait.

SOKAT KELLETT KERESGÉLNED, MÍG MEGTALÁLTAD EZT A HELYET?
Nagyon szerencsés voltam. Igényes, és könnyen megközelíthető helyszínt kerestünk, így találtunk rá erre az exkluzív környezetre. Előzőleg a Malomtó étterem volt itt, de már körülbelül 3 éve nem üzemelt. Megkerestük a tulajdonost, és hamarosan szerződést kötöttünk vele.

EZELŐTT IS ÜZEMELTETTÉL MÁR KÁVÉZÓT?
Nem, ez az első alkalom, hogy közvetlenül a vendéglátásban dolgozom. Amszterdamban két szórakozóhelynek voltam a művészeti igazgatója, de ez az első alkalom, hogy nemcsak a művészeti részből, de a vendéglátós munkából, és az anyagiakból is kiveszem a részem.

{gallery}50nar{/gallery}

IGAZ, HOGY DJ IS VAGY?
Igen, ezzel is foglalkozom. Főleg itt szoktam játszani, de most nem ez van első helyen az életemben.

MIVEL FOGLALKOZTÁL ELŐZŐLEG?
Szociológus a végzettségem, de nagyon sok dolgot csináltam már életemben. A különböző sportszergyártóknál végzett marketingtől kezdve a kommunikáción és a reklámiparon keresztül a zenéig.

HOGY KERÜLTÉL IDE?
2004-ben először egy szerelem miatt jöttem Magyarországra. 5 évig éltem itt, utána Hollandiába ingáztam, majd Brazíliában jártam, végül itt maradtam.

MIÉRT VÁLASZTOTTAD MAGYARORSZÁGOT?
Mert jól éreztem itt magam. Sok helyen jártam, Görögországban, Spanyolországban is, de itt tudtam magamnak a legkönnyebben biztosítani a megfelelő életszínvonalat.

MIT SZERETSZ A LEGJOBBAN MAGYARORSZÁGBAN?
Sok mindent szeretek. Itt megengedhetem magamnak például, hogy termálfürdőbemenjek, míg Milánóban ezt nem tudnám megtenni. Más országokkal szemben itt a kultúra is sokkal elérhetőbb. Csak pozitív változásokat látok itt minden szinten. Nem utolsósorban, itt tudtam valóra váltani az álmomat, hogy saját kávézót nyissak.

Ez Olaszországban nem sikerült volna. Talán annyi a negatívum, hogy az emberek nagyon pesszimisták. Pedig csak jobban ki kellene nyitniuk a szemüket. Fel kellene ébredniük, és több felelősséget vállalniuk. Ez az, ami szerintem hiányzik, főleg a szolgáltató szektorból. A túlzott pesszimizmus viszont az élet minden területére rányomhatja a bélyegét. Pedig fantasztikus ez az ország.

A természet, az infrastruktúra… és kevesen is vagytok. 10millió ember nem olyan sok. A dolgok nagyon jól működhetnének. Ez csak hozzáállás kérdése. Ha azt szeretnéd, hogy változzanak körülötted a dolgok, neked kell változnod először. Különben a dolgok nem változnak. Ezt tettem én is, és ezt próbálom kommunikálni a környezetemnek is. Nagyon boldog vagyok amiatt, amivel foglalkozom, és próbálok nap mint nap fejlődni. Ebben a pillanatban a visszajelzések nagyon pozitívak. Boldog vagyok, hogy itt vagyok.


– 50Bar Food & Sound, II. Frankel Leó út 48, Buda, Hungary, 1023, +36 1 326 0619, http://50bar.tumblr.com

WPS Performance Station отзывысмс на мтс на украинуapps for budgeting moneyсредняя зарплата моделинастоящие фиолетовые глазакакой монопод выбратьмакияж с блестками фото