Semmi sem kelt nagyobb űrt a lelkünkben annál a nyomásnál, mint amit mások hatalma akarat és véleménye által keletkezik.

{loadposition content_adsensecontent}

Egy kisdiák, aki csapongó tekintettel lép be az általános iskolába, és csak megvetést kap társaitól, tudja, mi az elidegenedés. Egy népszerűtlen elmélet vagy vélemény magányos képviselője, (mégha ha az igaz is, és pláne akkor, ha tényleg az) tudja, mi az elidegenedés. Aki az értelem hangján szólal meg a gyűlölet és hazugság tengerében, az tudja, mi az elidegenedés.

Mégis ez sokszor csak képzelgés, amelyet leginkább egy aljas hatalmi rendszer kényszerít ránk, hogy a bizonytalan és jogtalan hatalmát, még jobban megerősíthesse. Mikor egy uralkodó azt állítja az emberek egy csoportjának, hogy „azok” az ellenségüknek tekintik őket, akkor ezek az emberek nem csak egy csoporttá alakulnak, hanem így el is szakadnak a többi embertársuktól. Az elidegenedés, nem egyszeri esemény, nem csak az emberi és kulturális történelem egyszerű csuklása

. Az elidegendés veszedelmes növekedése bárkik közé beférkőzhet, legyenek azok közeli ismerősök, és az abból születő értetlenség óriási szakadékokat teremt, amelyeket a gyűlölködés tengere tölt ki időnként, miközben az emberiséget lassú munkával tovább vájja az elfelejtett javak, az elvesztett lehetőségek, és az elveszített nagyság. Az évek múltával újabb ellenségkép születik, és ez az erózió csak nő. A folyamat legalattomosabb része az a csábító elképzelés, hogy egy nagyobb preferált csoporton belül elrejtőzve egy másik csoporton kipécézhetnek maguknak. Ez csak illúzió.

Az elidegenedés folyama irányt változtat, egyre mélyebb barlangokat formál bennünk, amelyek végül elmossák a valódi embert. Emlékezzünk Martin Niemöller-re, aki azt írta: „Először a kommunistákért jöttek, de nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Aztán a szakszervezetiseknek, de nem szóltam, mert nem vagyok szakszervezet tagja. Aztán a zsidókért, de akkor sem, mert nem vagyok zsidó. Aztán értem jöttek, de nem volt senki, aki az én érdekemben szólt volna.”

Úgyhogy… Jól gondoljátok meg.

winperst отзывыкак сделать овал лица подтянутымтег noindex яндекскак наити человекаtrain across russiaдобавить сайт в dmozкитайская стена