Az ugandai homoszexualitás-ellenes mozgalom…

2010. január 26-án holtan találták David Katót az ugandai meleg mozgalom egyik vezéralakját. A rendőrök elutasítják azt a feltevést, hogy Kato gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett, a hivatalos álláspont szerint a házába történő betörés alatt vesztette életét. A szertartás során zavargások léptek fel a meleg aktivisták és a helyi lakosság között. A temetést megtagadták, így a holttestet az aktivistáknak saját kezűleg kellett eltemetni.

{loadposition content_adsensecontent}

A kialakult helyzetért az ugandaiak és amerikaiak egyaránt felelőssé tehetők. A történet központi figurái az ugandai részről David Bahati, a homoszexuálisok elleni törvény előterjesztője, valamint a kormányon lévő párt, a Nemzeti Ellenállás Mozgalom egyik tagja, Martin Ssempa lelkipásztor és Stephen Langa, a Family Life Network vezetője. A Family Life Network egy nem állami szervezet, melynek egyik legfőbb célja a hagyományos családi értékek védelme a homoszexuálisokkal szemben. Az amerikai szereplők Rick Warren, amerikai evangélikus és Scott Lively, konzervatív keresztény.

A zavargások miértjének megértéséhez 2008-ig kell visszanyúlni. Uganda mágnesként vonzotta és vonzza az amerikai evangélikusokat, akiknek a homoszexuálisokról alkotott véleményük nagyban befolyásolja a helyi lakosság ítéletét. 2008-ban Rick Warren ugandai látogatása során a homoszexualitást a pedofíliához hasonlította, ezáltal erőteljes felháborodást váltott ki, és fokozta az amúgy is feszült viszonyt a homoszexuálisok és heteroszexuálisok között.

2009 márciusában, a Stephen Langa által szervezett kongresszuson három, Amerikából származó homoszexualitás-ellenes aktivista szólalt fel, többek között Scott Lively. Scott Lively előadásának egyik központi témája az ún. Homoszexuális napirend, amely szerint a melegek legfőbb célja a házasság intézményének lerombolása, illetve a gyermekek homoszexuális életvitelre való csábítása. Stephen Langa maga is felszólal és kijelenti, hogy a homoszexualitás gyógyítható. Beszédében olyan szakembereket idéz, akik nem akkreditált terapeuták vagy kizárásra kerültek az Amerikai Pszichológiai Társaságból.

2009. április 29-én David Bahati a parlament elé terjesztette a homoszexualitás-ellenes törvényjavaslatot. A javaslat értelmében a homoszexualitás bizonyos eseteit életfogytig tartó börtönbüntetéssel lehetne súlytani, a sorozatos törvénysértés pedig akár halálbüntetést is vonhatna maga után. A törvény bünteti azokat, akik nem jelentik a környezetükben lévő homoszexuálisokat, illetve azokat is, akik bármi módon segítik tevékenységüket.

A törvényjavaslat erőteljes egyházi támogatást is kapott. Martin Ssempa lelkipásztor harca a család védelméért, a szexuális absztinenciáért, illetve a HIV ellen régóta ismert. Ssempa előadásai tovább tüzelték a kedélyeket, ugyanis előadásai során rendszeresen vetített videókat egy állítólagos homoszexuális aktusról, ahol a szereplők ürüléket esznek, és kennek szét egymás testén, illetve színpadra hív olyan fiatalokat, akiket állítólag melegek csábítottak el.

Pepének, az ugandai szexuális kisebbségek érdekvédelmi szervezetének egyik tagjának véleménye szerint a törvényjavaslat születésében központi szerepet játszottak az Ugandában a homoszexuálisok ellen felszólaló amerikai aktivisták, hisz Uganda lakossága fölnéz az amerikaiakra. David Bahati és Martin Ssempa felháborítónak és rasszistának nevezik ezt a feltevést, hisz ez a törekvés tisztán ugandai, és kizárható a nyugati befolyásoltság.

2009 végén az Egyesült Királyság és Kanada miniszterelnökeinek nyilatkozata szerint a törvényjavaslat elfogadhatatlan. Svédországban az is felmerült, hogy megvonják az országnak szánt segélyeket. 2010 februárjában Barack Obama szintén elutasítja az ugandai törvényjavaslatot. Ezek után maga Uganda elnöke, Yoweri Museveni is elhatárolódik. A törvényjavaslatról történő szavazás időpontja 2010 Húsvétvasárnapjára került.

Martin Ssempa véleménye szerint az amerikaiak és a svédek rájuk akarják kényszeríteni a homoszexuálisok elfogadását és kijelenti, hogy „az ürülékevés nem emberi jog”. David Bahati felháborodását fejezte ki, hogy a Nyugat arra akarja kényszeríteni Ugandát, hogy válasszon a nemzetközi segélyek, illetve az anális szex között.

Húsvétvasárnap a törvényjavaslatot visszautasítják, de ezzel az ügy korán sincs lezárva. A Rolling Stone ugandai újság 2010. októberi számában egy „Akasszuk fel” szalagcímmel együtt nyilvánosságra hozta 100 homoszexuális fényképét, nevét és címét. Többek között David Kato is szerepelt ebben a listában. Az újságból 2000 példányt adtak el, végül novemberben betiltották.

Ezen események sorozata egy feltartóztathatatlan gyűlölethullámot indított el, ami rettegésben tartja, illetve menekülésre készteti a melegeket. Elképzelhető, hogy David Kato a házába történő betörés során hunyt el, amit alátámaszt egy hiányzó aktatáska, de az események tükrében azt sem lehet kizárni, hogy szexuális hovatartozása miatt vesztette életét.