Amerikai sorozatokat nézni manapság menő…

Az amerikai sorozatok iránti rajongás szerintem részben abból ered, hogy gyerekko­runk- ban – vagyis a rendszerváltás előtt – mindig izgatottan néztük egymás külföldről szerzett cuccait, legyen az egy lemez, póló, vagy egy képregény. Számunkra a határok részben akkor kezdtek eltűnni, mikor Bécsbe autóztunk ki hűtőszekrényért.

{loadposition content_adsensecontent}

Az internet korában viszont már nincs olyan, hogy „megszerezhetetlen”, minden megrendelhető valahonnan. Számtalan weboldal létezik, ahonnan most már egyre megbízhatóbban hozzá tudunk jutni (már ha a posta méltóztatik kihozni a rendelésünket) a hőn óhajtott akármihez.

Az a tény, hogy manapság csaknem az amerikai nézőkkel egyszerre nézhetjük meg a kedvenc sorozatunkat, szintén az internetnek köszönhető. A folyamatosan bővülő hazai televíziós piac (értsd: sorra indulnak az újabb tévécsatornák, de sokszor leginkább egymást oltják ki) nem feltétlenül tud lépést tartani egy magyar sorozatfüggő éhségével, amely akárcsak egy ázsiai vagy amerikai rajongó esetében azonnali kielégítésre vár.

Most, hogy Amerikában már javában dübörög az őszi sorozatszezon, az egyszerű sorozatrajongó klaviatúrát ragad, és felkeresi a megszokott fájlcserélő oldalait, hogy letölthesse a soron következő epizódját. (Leszámítva persze, azokat az ismerőseimet, akik annyira izgulnak az egyes epizódok között, hogy inkább addig várnak, amíg egyben meg nem nézhetik az egész évadot.)

A probléma viszont az, hogy a fájlcserélés számos nyugati országban bűncselekménynek mi­- nősül, és ezért kemény törvényekkel igyekeznek visszaszorítani ezt a tevékenységet. Itthon egyelőre nem tudható, hogyan fog változni a politika hozzáállása a fájlcseréhez. Ezért, ha nem akarjuk, hogy a jövőben, lelassítsák (mert ez előfordul) esetleg kikapcsolják az internetünket (itt még nem tartunk), vagy urambocsá’ ránk rúgják az ajtót (egy jó kis géplefoglalás reményében), akkor inkább tartóz­- kodjunk a fájlok leszedésétől, és megosztásától.

Ehelyett létezik egy másik megoldás: a közvetlen sugárzású videómegosztó oldalak. Ez kevésbé illegális (hiszen itt szerzői jogsértést az oldal fenntartói követnek el). Ráadásul a sorozatok esetében a YouTube-nál hatékonyabb megoldás, ha ellátogatunk a kínai kormány által jóváhagyott videó­- megosztó oldalak valamelyikére.

Kína 2009 óta blokkolja YouTube-ot, miközben már 2005 óta működtet saját hasonló oldalakat. Ezek közül már a magyar sorozatfüggők körében is egyre népszerűbb a www.tudou.com, ahol a nagy tárhely miatt egészben nézhetünk epizódokat a YouTube által 10 percesre darabolt fájlok helyett. Az oldal a YouTube-hoz hasonlít: nem baj, hogy nem tudunk kínaiul, csak írjuk be a keresőbe a kedvenc sorozatunk címét (pl. Mad Men), és máris elérhetővé válik a legújabb epizód (ha mégis elakadnánk jelöljük ki a nem érthető részt, elvégre nekünk ott a Google fordító).

Ehhez szükségünk van szélessávú internetre, angoltudásra, és hogy elfogadjuk, hogy már be van égetve a kínai felirat. (Ez igazán nem sok, ha így a kínai nézők között elbújhatunk a Nagy Testvér árgus szeme elől.) Amennyiben a legújabb, vagy régebbi, nehezen megszerezhető filmeket akarunk nézni, akkor ott van az alluc.org. Az oldal nem tartalmaz fájlokat, hanem csupán linkeket bocsát közre, amelyeken megtalálhatjuk az adott filmet. Könnyedén kereshető (műfaji és ABC-sorrend szerinti keresés), és jól átlátható oldal.

Aki mégis hazai filmekre kíváncsi, annak ajánlom az index.hu hírportál egyik szolgáltatását: számos kortárs magyar film ingyenesen elérhető, amelyek webes nézettsége a filmszakmát is meglepte. Ha pedig ezek után visszavágyunk a gyerekkorunkba, akkor látogassunk el a Magyar Televízió Videótárába!

Чехунов Денис Николаевичкак выбрать сео специалистаможно ли удалять зуб мудростишлифовка паркета ровнокупить samsungst petersburg russia points of interestлобановский харьков